ВЕСТИ

Одбрана докторске дисертације Ненада Бродића
8. септембар 2023.
Асистент Ненад Бродић, маст. инж. геод. је дана 7. септембра 2023. године у у Свечаној сали Грађевинског факултета одбранио своју докторску дисертацију под називом "Семантичка сегментација облака тачака добијеног ласерским скенирањем из ваздуха коришћењем метода машинског учења" под менторством в. проф. др Жељка Цвијетиновића. Тиме је стекао академско звање доктор техничких наука − област геодезија. Комисија за одбрану ове докторске дисертације била је у саставу в. проф. др Драган Михајловић, в. проф. др Милева Самарџић-Петровић, доц. др Драган Борота (Шумарски факултет Универзитета у Београду) и др Милутин Миленковић (International Institute for Applied Systems Analysis – IIASA).
Посета студената Војногеографском инстутуту „Генерал Стеван Бошковић“
19. децембар 2022.
Студенти треће године студијског програма Геодезија и геоинформатика су заједно са својим професорима и асистентима у среду 14. 12. 2022. посетили Војногеографски институт „Генерал Стеван Бошковић“. Захваљујући гостопримству домаћина, студенти су имали прилике да се упознају с делатностима, производима и картографском архивом Војногеографског института, као и да погледају филм о историјском развоју и значајној улози овог института за развој геодетске делатности у нашој земљи. Више фотографија ове посете могу се погледати на следећем линку.
Одбрана докторске дисертације Моамена Гада
29. септембар 2022.
У понедељак 26. септембра 2022. на Грађевинском факултету у Београду, мр Моамен Гад, дипл. инж. геод. одбранио је докторску дисертацију под називом "Одређивање референтних нивоских површи висина у подручјима са неправилним просторним распоредом резултата опажања параметара потенцијала Земљине теже" под менторством в. проф. др Олега Одаловића. Тиме је стекао академско звање доктор техничких наука − област геодезија. Комисија за одбрану ове докторске дисертације била је у саставу проф. др Драган Благојевић, доц. др Сања Грекуловић, в. проф. др Ивана Васиљевић (Рударско-геолошки факултет Универзитета у Београду).
Одбрана докторске дисертације Јована Ковачевића
11. фебруар 2022.
Асистент за уже научне области Фотограметрија и даљинска детекција, Земљишни информациони системи и Геоинформатика Јован Ковачевић, маст. инж. геод. је дана 11. фебруара 2022. године у амфитеатру Милутин Миланковић одбранио своју докторску дисертацију под називом "Картирање шумске вегетације на основу података сателитског осматрања Земље коришћењем техника машинског учења" под менторством в. проф. др Жељка Цвијетиновића. Тиме је стекао академско звање доктор техничких наука − област геодезија. Комисија за одбрану ове докторске дисертације била је у саставу в. проф. др Драган Михајловић, в. проф. др Љиљана Брајовић, доц. др Милева Самарџић-Петровић, проф. др Дмитар Лакушић, (Биолошки факултет Универзитета у Београду) и в. проф. др Борис Радић (Шумарски факултет Универзитета у Београду).
Зум презентације Грађевинског факултета
9. фебруар 2022.
Грађевински факултет Универзитета у Београду 12. фебруара и 12. март 2022. године с почетком у 12.00 часова организује презетанције преко Зум платформе. На презентацијама ће будући студенти имати прилику да сазнају све у вези са студирањем на Грађевинском факултету и имаће могућност да директно постављају питања присутним наставницима и представницима управе, студентске службе и студентског парламента. Отворени дан ће бити организован онлајн у суботу 26. фебруара 2022. године с почетком у 12.00, преко Јутјуб канала ГРФ-а. Заинтресовани ученици ће кроз видео снимке имати прилику да се упознају са досадашњим активностима Грађевинског факултета, као и да чују изјаве и утиске наших студената прве и друге године.
Линкови за приступ: 12. фебруар 12. март
Отворени дан 26. фебруара
У Дубровнику одржана друга летња школа GEOBIZ пројекта
18. септембар 2021.
Од 13. до 17. септембра је у Дубровнику у Центру за напредне академске студије (CAAS) Универзитета у Загребу одржана друга летња школа пројекта GEOBIZ која је окупила 45 учесника из више европских земаља. Надовезујући се на тему прве летње школе одржане у Београду, циљ ове летње школе је био даљи тренинг наставника с партнерских универзитета и њихова припрема за извођење наставе на иновираним курсевима из области геоинформатике. Као представници Универзитета у Београду, на летњој школи су улогу предавача и тутора на обукама имали доц. др Милева Самарџић-Петровић и асистенти Ненад Бродић, Јован Ковачевић и Никола Станчић, док су на састанку Управног одбора пројекта и генералном састанку о напретку пројекта удаљеним приступом учествовали и проф. др Бранко Божић и в. проф. др Жељко Цвијетиновић.
Грађевински факултет домаћин прве летње школе на пројекту GEOBIZ
11. јул 2021.
У периоду од 5. до 9. јула 2021. Грађевински факултет је у склопу прве летње школе угостио учеснике међународног пројекта институционалне сарадње GEOBIZ програма Еразмус+. Овај пројекат окупља 15 универзитета, 3 пословна партнера и 5 повезаних партнера и за циљ има јачање капацитета универзитета да што боље одговоре на потребе растуће геоинформатичке индустрије. Током петодневног трајања летње школе је одржан низ интерактивних практичних курсева у виду радионица, као и неколико пленарних дискусија који заједно треба да допринесу модернизацији курикулима на партнерским универзитетима на којима се изучава геоинформатика.
Нови студијски програм Геоинформатика
28. мај 2021.
Почевши од школске 2021/2022. године, Грађевински факултет у Београду проширује уписну квоту за 30 места и уводи се нови засебан студијски програм Геонформатика. Овај студијски програм је богат курсевима из области програмирања, компјутерске визије, машинског учења, вештачке интелигенције и база података. Геоинформатика је област уско повезана са геодезијом и у претходним акредитационим циклусима су биле спојене у оквиру студијског програма Геодезија и геоинформатика. Геоинформатика је наука и технологија која користи и развија рачунарске ресурсе ради прикупљања, коришћења и управљања геопросторним подацима. Она има примену у различитим областима, као што су информационе технологије, просторно планирање, саобраћај, биологија, пољопривреда, туризам, екологија, управљање ризицима, демографске анализе итд. За више информација, посетити страницу https://www.grf.bg.ac.rs/mojizbor/spgi.
Календар јунског уписног рока за академску 2021/2022. годину
13. мај 2021.
Пријемни испит из математике за упис на Грађевински факултет Универзитета у Београду академскe 2021/2022. године биће одржан у уторак 29. јуна 2020. године од 15 до 18 часова. Пријављивање на конкурс подношењем потребних докумената електронским путем биће могуће од среде 16. јуна до понедељка 21. јуна, а у просторијама Студентске службе Факултета од среде 23. јуна до петка 25. јуна, од 9 до 15 часова. На линку могу се пронаћи све потребне информације у вези с уписом у нову академску годину.
Одбрана докторске дисертације Александра Секулића
9. април 2021.
Асистент за уже научне области Геодезија у инжењерским областима и Моделирање и менаџмент у геодезији Александар Секулић, маст. инж. геод. је дана 9. априла 2021. године у амфитеатру Милутин Миланковић одбранио своју докторску дисертацију под називом "Просторно-временска интерполација климатских елемената применом геостатистике и машинског учења". Тиме је стекао академско звање доктор техничких наука − област геодезија. Комисија за одбрану ове докторске дисертације била је у саставу в. проф. др Милан Килибарда (ментор), проф. др Бранислав Бајат, доц. др Милутин Пејовић, в. проф. др Јелена Луковић, (Географски факултет Универзитета у Београду) и доц. др Младен Николић (Математички факултет Универзитета у Београду).
Дан Грађевинског факултета
4. децембар 2020.
Првог петка у децембру се традиционално обележава Дан Факултета. Ове године навршавају се 72 године од самосталности Грађевинског факултета и 174 године од почетка наставе из области грађевинарства и геодезије на Универзитету у Београду. Иако ће изостати Свечана академија, и ове године су награђени најбољи студенти и истраживачи. Студент генерације на студијском програму Геодезија и геоинформатика је Војкан Милијашевић са просечном оценом 9.11, док је награда за најбољи мастер рад на студијском програму ГиГ додељена Милошу Пантелићу. Додатно, за изузетан успех у свом научноистраживачком раду су награђени aсистент Јован Ковачевић, као и тим окупљен око пројекта CERES на којем учествују професори Бранислав Бајат, Милан Килибарда, Милева Самарџић-Петровић, Драгутин Протић, Милутин Пејовић и асистенти Александар Секулић, Огњен Антонијевић и Петар Бурсаћ са наше катедре.
4. међународни семинар IDS3Geo
26. новембар 2020.
У периоду од 10. до 11. децембра 2020. ће у хибридном моделу бити организован Четврти међународни семинар докторанада из геодезије, геоинформатике и геопростора. Семинар организују Геодетски факултет Универзитета у Загребу, Технички универзитет у Минхену и Католички универзитет у Левену. Презентације ће се одржати уживо на Геодетском факултету у Загребу, а биће могуће и онлајн присуство. Сврха семинара је да докторанди и њихови ментори представе своја истраживања, разговарају о њима са колегама, прате предавања међународно признатих професора, разговарају о пројектима, сарадњи и могућностима размене. Циљ је размена искустава, остваривање међународне сарадње, умрежавање студената са другим студентима и професорима, одржавање радионица и информисање о могућностима рада на заједничним пројектима. Пријаве су бесплатне.
Календар јунског уписног рока за академску 2020/2021. годину
2. јун 2020.
Пријемни испит из математике за упис на Грађевински факултет Универзитета у Београду академскe 2020/2021. године биће одржан у уторак 30. јуна 2020. године од 15 до 18 часова. Пријављивање на конкурс подношењем потребних докумената електронским путем биће могуће од среде 17. јуна до понедељка 22. јуна, а у просторијама Студентске службе Факултета од среде 24. јуна до петка 26. јуна, од 9 до 15 часова. На линку могу се пронаћи све потребне информације у вези с уписом у нову академску годину.
Отворене су пријаве за SuperMap #GISContest
30. март 2020.
На #GISContest-у студенти ће имати прилику да се такмиче из четири категорије: мапирање, развој софтвера, анализа података и истраживачки рад. Могу се пријавити средњошколци и студенти свих нивоа студија наука где се ГИС примењује. Учешће је бесплатно, а сви радови су базирани на развоју и коришћењу софтвера компаније SuperMap Software Co., Ltd. Тема рада се бира самостално. Пријављивањем се остварује могућност освајања бројних награда, запослења и стручне праксе у овој компанији, а једна од могућности је и посета компанији у Пекингу. Тимови (1-4 учесника) своје учешће могу да пријаве преко линка, кликом на опцију REGISTER. Такмичење траје до августа 2020. године. У наредним данима биће организована серија онлајн тренинга и консултација, а током свих дана трајања такмичења биће пружена подршка компаније и координатора. За сва додатна питања, јавити се Skye Lei или Сузани Шормаз.
Примери добре праксе у геодезији и геоинформатици
18. децембар 2019.
Институт за геодезију и геоинформатику најављује серију стручних предавања „Примери добре праксе у геодезији и геоинформатици“. Предавања ће се одржавати сваког последњег уторка у месецу. Жеља нам је да се студентима и свима заинтересованим представе колеге из праксе са пројектима које одликује висока стручност, ефикасност и иновативност у решавању проблема.
Прво предавање је заказано за уторак, 23. децембар 2019. у 13 часова у сали 141 Грађевинског факултета и одржаће га колега Владимир Јовановић, дипл. геод. инж. који је своју стручност потврдио у компанији Фугро. Он ће кроз неколико занимљивих пројеката који су реализовани представити улогу геодетског инжењера у великој компанији у којој је гео сектор само један од бројних, али веома важан сектор.
Посета Московском државном универзитету за геодезију и картографију
5. септембар 2019.
Од 27. до 30. маја професори др Иван Алексић и др Иван Несторов су у оквиру службеног пута боравили у Москви. Боравак је реализован на позив Московског државног универзитета за геодезију и картографију (рус. Московский государственный университет геодезии и картографии – МИИГАиК) ради присуства међународној научној конференцији посвећеној 240 година оснивања овог Универзитета. Универзитет МИИГАиК је чувен по томе што преставља први и данас један од неколицине универзитета који се баве искључиво геодезијом и картографијом. Конференција Spatial Data: the Basis for Strategic Planning, Management and Development је кроз пленарна предавања и округле столове покрила актуелне теме из ових области. Додатно, покренута је иницијатива за обнављање образовне и научне сарадње МИИГАиК-а и ГРФ-а која је пре неколико деценија била веома активна.
Одбрана докторске дисертације Ненада Вишњевца
9. мај 2019.
Асистент за уже научне области Премер и уређење земљишне територије и Земљишни информациони системи Ненад Вишњевац, маст. инж. геод. је дана 9. маја 2019. године у Свечаној сали Грађевинског факултета одбранио своју докторску дисертацију под називом "Развој модела података 3Д катастра непокретности". Тиме је стекао академско звање доктор техничких наука − област геодезија. Комисија за одбрану ове докторске дисертације била је у саставу проф. др Бранислав Бајат, в. проф. др Рајица Михајловић, в. проф. др Жељко Цвијетиновић, доц. др Младен Шошкић и в. проф. др Анка Лисец (са Факултета за грађевинарство и геодезију Универзитета у Љубљани).
Конференција ГИС Форум 2019.
23. април 2019.
У Хотелу М у Београду ће дана 14. маја 2019. године бити одржана конференција под називом ГИС Форум 2019. Она окупља ГИС стручњаке и остале заљубљенике у ГИС, а за циљ има умрежавање и размену знања, искустава и идеја, уз презентацију различитих производа, решења и пројеката. Основна идеја конференције је ојачавање ГИС заједнице у Србији. Поред презентација излагача, за студенте свих нивоа студија постоји могућност слања сопствених ауторских радова који ће бити презентовани кроз постере. За студенте ово може да представља један од првих видова представљања себе широј публици. Прихваћени радови ће бити објављени у зборнику радова, а најбољи студентски ауторски рад ће бити и новчано награђен. За више детаља, посетити линк.
Отворени дан на Грађевинском факултету
14. март 2019.
Као и сваке године, Грађевински факултет ће и ове организовати манифестацију под називом Отворени дан. Она је намењена заинтересованим средњошколцима – будућим студентима, а циљ је презентација студијских програма и упознавање са наставницима и ресурсима који ће им стајати на располагању уколико се одлуче да упишу неки од понуђених модула. Будући грађевинци и геодете ће кроз неформални разговор с наставницима и студентима сазнати шта могу да очекују на пријемном испиту, како изгледа студирање, као и које им се могућности отварају када заврше Грађевински факултет. На крају ће бити организован обилазак појединих слушаоница, амфитеатра, рачунарских учионица и лабораторија у којима се обавља научно-истраживачки рад. Датум одржавања је 23. март, од 11 до 14 часова у Свечаној сали Факултета.
Посета Геодетској техничкој школи у Београду
28. фебруар 2019.
Делегација Одсека за геодезију и геоинформатику је 28. фебруара 2019. посетила Геодетску техничку школу у Београду. Делегацију су чинили професори др Јован Поповић, др Милева Самарџић-Петровић, асистент Никола Станчић и председник Удружења студената геодезије Милош Пантелић. Циљ посете је првенствено презентација начина студирања геодезије и геоинформатике на нашем одсеку и истицање главних предности уписивања студија на Грађевинском факултету. Заинтересованим ученицима завршне године су предочени пријемни испит, основне карактеристике и погодности студентског живота на Универзитету у Београду, као и перспективе запошљавања по завршетку студија. Након презентације је остављено време за ученике и њихова питања, како би се помогло у отклањању било каквих недоумица о студирању које имају.
Докторанду Данилу Јоксимовићу додељена награда BW Exceptional
27. фебруар 2019.
У оквиру пројекта BW Exceptional, компанија Belgrade Waterfront наградила је најбоље студенте докторских студија четири факултета Универзитета у Београду. Факултети са којих су награђени студенти изабрани су због повезаности своје научно-истраживачке и уметничке области са делатношћу компаније Belgrade Waterfront. Награде од по 5000 евра намењене су за даље усавршавање докторанада. Међу добитницима ове вредне награде је и студент треће године докторских студија геодезије и геоинформатике на Грађевинском факултету Данило Јоксимовић.
Завршена посета колега с Универзитета Западне Атике из Атине
27. фебруар 2019.
У периоду од понедељка 25. до среде 27. фебруара 2019. гости Катедре за геодезију и геоинформатику били су представници Универзитета Западне Атике (UNIWA) из Атине. Делегацију с тамошњег Департмана за геодезију и геоинформатику чине професори Џон Киусопулос, Тасос Кесидис и Андреас Цацарис. Обе стране су кроз презентације преставиле свој историјат, студијске програме и начин одржавања наставе геодезије и геоинформатике. Било је речи и о претходним и актуелним научним пројектима у којима учествују ове институције. Свако од гостију је одржао по једно стручно предавање која су била отворена за све професоре асистенте и студенте. На крају, постављен је основ за остваривање дубље сарадње двеју катедри у будућности, најпре кроз заједничке научне пројекте, размену знања, истраживача и студената.
Почела припремна настава из математике за упис на факултет
23. фебруар 2019.
У суботу 23. фебруара 2019. године је у салама Грађевинског факултета Универзитета у Београду почела припремна настава из математике за упис на техничке факултете. Будућим бруцошима Грађевинског факултета и других техничких факултета добродошлицу су, поред предавача, асистента Ивана Лазаревића, пожелели и декан проф. др Владан Кузмановић и продекан за наставу доц. др Ненад Фриц. Настава коју држе професори и асистенти с Катедре за математику, физику и нацртну геометрију се одржава суботама од 10 часова, све до краја маја 2019. године. Укупан фонд часова је 48, а организовани су у 12 термина по 4 часа. Постоји могућност одабира одређених тематских целина, па је пријава на припремну наставу и даље могућа. За више информација посетити линк.
Обележена слава Института за геодезију и геоинформатику
28. јануар 2019.
У просторијама Института за геодезију и геоинформатику је 28. јануара 2019. године с почетком у 13 часова традиционално обележена слава Института – Свети Сава. Присутнима је добродошлицу пожелео управник Института в. проф. др Бранко Миловановић, уз подсећање на пут успостављања традиције обележавања славе последњих неколико деценија. Након колективног певања Химне Светом Сави, гости су позвани на пригодно послужење. Догађај су својим присуством увеличали декан и продекани Грађевинског факултета, чланови осталих Катедара и Института, представници из редова ваннаставног особља, као и значајан број пензионисаних професора Катедре за геодезију и геоинформатику.
Свечана академија – 70 година самосталности Факултета
7. децембар 2018.
Свечана академија поводом 70 година самосталности Факултета одржана је 7. децембра 2018. године у Свечаној сали Факултета. У поздравном говору, декан проф. др Владан Кузмановић је истакао најважније правце даљег развоја Факултета. Говорили су и министар заштите животне средине Горан Триван и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Саша Лазовић. У документарном филму о Факултету приказани су кратки сегменти о историји стварања идентитета Грађевинског факултета. Најзаслужнијим установама и појединцима додељене су специјалне плакете. Додељена су традиционална признања најбољим студентима Грађевинског факултета, а за студента генерације на одсеку за геодезију и геоинформатику је проглашена Магдалена Секулић.
! Сајт је оптимизован за Firefox, Chrome и IE 9+           ЛуАн-011

WritingBachelorThesis.com